Vrganj i
lisičarka su samonikle gljive koje su i ove godine (statistika kaže i
najviše) okitile bosanske šume. Također, ove gljive zajedno sa divljom
borovnicom su okitile i područja (kao
uvijek do sada) koja spajaju Hercegovinu sa Bosnom, Kute, Šćipe i Here. Berači ove dvije blagodati tvrde da je ovo
jedan od najboljih sezona u posljednje vrijeme. Jedan berač dnevno može zaraditi
i do 50KM za vrganj, odnosno oko 60KM za borovnicu. Vrijedni napomenuti da su
cijene ipak ispod očekivanja (vrganj do 3KM, borovnica do 2,80KM), te samim tim
ne cijeni se ovaj kratki sezonski rad (od cca. mjesec dana). Obilne padavine
koje su zahvatile BiH
su dobro pogodovale u razvoju ovih Božijih blagodati, te za ruralne krajeve pružile dobru priliku za dobrom zaradom, koja je mogla i može biti još veća, da otkupni centri znaju i vide uloženi trud ljudi, u ionako napačenoj nam Bosni. Vrijedi napomenuti podatak da Bosna i Hercegovina godišnje izveze gljiva u vrijednosti oko 35 miliona KM. Za berače koji ne znaju malo dublju sadržinu ovih blagodati, izdvojili smo nekoliko fascinantnih činjenica.
su dobro pogodovale u razvoju ovih Božijih blagodati, te za ruralne krajeve pružile dobru priliku za dobrom zaradom, koja je mogla i može biti još veća, da otkupni centri znaju i vide uloženi trud ljudi, u ionako napačenoj nam Bosni. Vrijedi napomenuti podatak da Bosna i Hercegovina godišnje izveze gljiva u vrijednosti oko 35 miliona KM. Za berače koji ne znaju malo dublju sadržinu ovih blagodati, izdvojili smo nekoliko fascinantnih činjenica.
Borovnica
Borovnica u
sebi ima mnoge hranjive i ljekovite sastojke, pa je upravo zbog toga postala
popularna u narodnom ili prirodnom liječenju. U svom plodu borovnica
sadrži veoma malen postotak kalorija ako
usporedimo kompletan plod i količinu
ljekovitih sastojaka u njemu. Danas se borovnica koristi za komercijalnu
proizvodnju mnogih lijekova, no svakako
sebi i sami možemo pripremiti mnoge ljekovite sadržaje od borovnice.
Plod borovnice u sebi sadrži mnoge sastojke, ljekoviti su naravno pa ćemo
izdvojiti neke: bakar, biljna vlakna, vitamini C,E, B, željezo, glukoza, kalij,
kalcij, mangan i mnoštvo drugih. (www.narodnilijek.com).
Borovnicu treba redovno jesti jer je prirodni aspirin, koji
ublažava bol, razređuje krv i sprečava upale. Borovnica je naprosto eliksir
mladosti i zdravlja, riječi su doktora.
Vrganj
Vrganj (lat. Boletus edulis) je
jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnororičnim šumama. Raste na proplancima i
obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom. U Bosni
i Hercegovini obično u
hrastovim, brezovim, kao i mješovitim šumama do nadmorske visine do oko 1200 m
(wikipedija). Vrganj je jedna od najkvalitetnijih gljiva, koja dostiže
visoku cijenu na tržištu. Poluokruglog šešira svijetlo do tamno smeđe boje, sa
debelim bijelim prepoznatljivim repom i prijatnim svježim mirisom mesa, raste
nakon ljetnih kiša, u polukrugu, sakriven ispod lišća ili iglica. Razrezan ne
mijenja boju, mada razne varijacije iz porodice Boletus odlikuju se i
tom osobinom. Priprema se svjež, pohovan, sušen, ali i ukiseljen sa raznim
začinima u ulju. Sakupljanje
vrganja izgleda jednostavno, međutim kao i svaki drugi posao ili hobi i ono
pred nas postavlja izazov. Nekada je potrebno da pješačite kilometrima i
kilometrima da bi došli do staništa, ali ni to nije garant da ćete vrganje
pronaći. Uzgajati vrganje je nemoguće i nauka još nije pronašla formulu za
uzgajanje ove lijepe vrste gljiva. Stanište vrganja je jako osjetljivo i ono se
lako narušava, sječom šume i većim čovjekovim uticajem na prirodu. Pravilan
način sakupljanja vrganja zahtijeva
upotrebu noža i skladištenje u pletene korpe, koje imaju određene šupljine.
Kada je vrganj mlad i njegova kapa čvrsta, njegovo vađenje iz zemlje se vrši
sječenjem korijena. Na tom mjestu je vrganj potrebno očistiti i blagim
pritiskom stopala zataškati mjesto na kojem je izrastao. Vrganji se
razmnožavaju tako što iz spora (donji dio kape/klobuka) ispadne micelij iz
kojeg se razvija nova gljiva. Sječenjem korijena vrganja se povećava
vjerovatnoća da će dio micelija ostati u zemlji i da će poslužiti za novu
gljivu. Ako je vrganj star, trebalo bi ga ostaviti da istrune, bolje nego
ponijeti i baciti u kantu. Iz njegovih spora će se razviti novi vrganji.
Sakupljanje u korpe je bitno iz razloga što sakupljač šeta dalje kroz šumu, a
kroz šupljine na korpi ispadaju spore. Na taj način sakupljač širi i povećava
stanište. Vrganji imaju ljekovita svojstva jer sadrže 8 esencijalnih
amino kiselina. U tradicionalnoj medicini vrganj se koristi u liječenju
lunbaga, bolova u nogama, grčeva, problema sa kostima i nogama. Sadrži i veće
količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana, te mineralnih
materija (kalijum, željezo, cink, kalcijum).
Dokazano je
da pojedine gljive sadrže antibiotike, ali i imunostimulanse, tvari djelotvorne
protiv tumora i protiv virusa, tvari koje snižavaju holesterol, regulišu
pritisak, poboljšavaju krvotok, uravnotežuju visinu šećera u krvi,
regulišu probavu, poboljšavaju rad disajnih organa, djeluju antireumatski i
antialergijski, stimulišu ili smiruju centralni nervni sistem, poboljšavaju
seksualne funkcije, jačaju fizičku snagu i izdržljivost, usporavaju starenje i
sl.
Istraživanja su pokazala da
vrganji i druge gljive koče razvoj tumorskih stanica, neposredno ih
uništavaju, modifikuju tumorske stanice tako da ih obrambeni sustav organizma
može lakše prepoznati kako bi ih uspješnije uništavao. Takođe, olakšavaju
podnošenje hirurških zahvata i ubrzavaju oporavak nakon njih, olakšavaju
podnošenje hemoterapije i radioterapije i sprečavaju njihove nuspojave. Izvor
ovog djela teksta je sa stranice www.palelive.com.
PS: Pošto znamo da je
priroda poklon koji je svima nama podario Gospodar svemira, onda je naša
zajednička obaveza da ga čuvamo. A taj poklon nam nudi
mnogo toga lijepog i dobrog.
Piše: Mufid
Paljanin za OK “Neptun”