Uzgoj jagodičastog voća na području opštine Prozor -Rama(Video+Foto+Tekst)




Proteklih godina ekspanzija sadnje jagodičastog voća zahvatila je cijelu Bosnu i Hercegovinu, tako i opštinu Prozor-Rama.U nastojanju da ostvare dodatne novčane benefite, mještani okolnih naselja i sela su zasadili ogromne povšine jagodičastim voćem  Jedna od najviše zastupljenih jagodičasti kultura koje se proteklih godina sadi na području naše opštine je malina Polka .Pored Polke, uzgajaju se još neke sorte maline i jagode koje ranije sazrijevaju.
Mještani sela Kute, Here i Šćipe zasadili su ogromne povšine ovom jagodičastom kulturom.







Malina Polka 
je stalnorađajuća  malina.Poznata je kao jesenja malina jer joj je vrijeme sazrijevanja produženo pa se berba odvija sve od jula mjeseca pa sve do prvih mrazeva .

Karakteristike Maline Polka..

Plodovi ove sorte su srednje krupni, čvrsti i tamnocvene boje.Pošto se beru 2 do 3 dana ,
a puni rod dosežu u drugoj godini , prinos po hektaru može biti i do 12 tona.

Otkupna cjena maline kreće se od 3,30 do 3,50 KM .

Gajenje i sadnja Polka maline...

Ova malina porijeklom i Poljske zahtjeva da se svake godine , u novembru, pokosi sve do zemlje , pa na proljeće ponovo kreće da se razvija.

Kako se sadi Polka malina?

Optimalni razmak pri sadnji je 2,5m x 0,5m.Sadni materijal je poželjno nabaviti iz rasadnika koji posjeduje certifikat.Najbolje izabrati sadnice iz kulture tkiva ili staklenika, dok one uzgojene u poljskim uslovima donose veći rizik.

Razmak između redova treba da bude 2,4 – 3,3 metara jer je potrebno dovoljno prostora za nemotano košenje, prskanje i berbu.

Uzgoj malina na domaćim prostorima podrazumjeva gotovo isključivo jednorodne maline.U povoju je uzgoj dvordnih malina od kojih je, pored Polke zastupljena i sorta Otemblis i Heritidž koja kreće sa zrijenjem malo kasnije u odnosu na Polku.



Dio teksta preuzet sa :seoskiposlovi.rs











Disqus Shortname

theme-daddy

Comments System

[blogger][disqus][facebook]