Edukacija djece i mladih o važnosti prirode,okoliša i održivog razvoja





 Došlo je vrijeme kada od rođenja,pa  do smrti trčimo.Trčimo u vrtić jer roditelji na vrijeme moraju doći na posao,trčimo u školu jer tada već sami moramo naučiti dolaziti na vrijeme .Trčimo na fakultet ,za karijemom,stanom ,autom....

                                                                                      Osnujemo valastitu obitelj i nastavljamo se užurbano kretati koroz život.Osvrnemo li se ikada i zapitamo:Šta se događa u prirodi i 





okolišu, živom svijetu oko mene dok ja potrošački i maratonski jurim kroz život ?Djeca i mladi ćesto
upadaju u kolotečinu života neosvrćući se oko sebe, a u poslijednje vrijme stvaraju i vlastite virtuelne živote .Već od rane osnovne škole stvaraju svijetove bez šuma, mora , rijeka i palanina, svijetove u kojima se "gužvaju poruke SMS-a, Twittera i Facbooka".


Udruženje Sunce smatra da već od malih nogu, kroz vrtič , a kasnije još više kroz školu trebamo i možemo djeci razvijati ljubav i poštovanje prema prirodi i očuvanom okolišu.Želimo kod djece i maladih razviti razumjevanje duhovnih i materijalnih aspekata očuvane prirode i okoliša koji doprinose kvalitetu našeg života.


Stoga Sunce kroz radionice i predavanja godišnje uključuje i do 1500 učenika i njihovih nastavnika,
izrađuju edukativno-informativne materijale za učenike, nastavnike i javnost, ukazuju na probleme u okolišu i nudi riješenja kroz oraganizaciju javnih događanja , Zelenih izleta edukativnih projekata, obrađuju različite teme vezane za zaštitu okoliša i prirode te promociju održivog razvoja.

Sve ove aktivnosti imaju jedan zajednički cilj, a to je utkati djeci i mladima ljubav i potrebu za prirodom koju će čuvati za sebe i svoje potomke jer, da citiram senegalskog znanstvenika i zaštitara prirode Baba Diuma:"Na kraju ćemo sačuvati samo ono što volimo, volit ćemo samo ono što razumjemo, a razumjet čemo samo ono što smo naučeni".


Izvor:sunce-st.org

      


Disqus Shortname

theme-daddy

Comments System

[blogger][disqus][facebook]